Menu
 
 

Alberas Kamiu: toks gyvenimas, ir viskas

2013 08 20  15:45  |  Aktualijos

Alberas Kamiu: toks gyvenimas, ir viskas

Treats magazine žurnalo fotosesijos kadras. Treats magazine nuotr.

Šiuolaikinis pasaulis yra pilnas skubėjimo ir itin dažnai – banalaus egzistavimo, kuomet žmonės įsisuka į gyvenimo ratą nė akimirkai nesustodami, taip pamiršdami, kokie jie iš tikrųjų yra. Kol vieną dieną tų bėgančių ir skubančių neužklumpa didelis, baisus klausimas: „kodėl?“. Šis „kodėl“ jau ilgą laiką kamuoja egzistencializmą su Ž. P. Sartru priešaky, taip pat rašytoją ir filosofą Alberą Kamiu, kurio romaną „Maras“, laikomą rašytojo kūrybos viršūne, visai neseniai teko skaityti antrą kartą.

Alberas Kamiu: toks gyvenimas, ir viskas

Asm. archyvo nuotr.

Romane kalbama egzistencinėmis temomis, apmąstoma meilė, kančia, aprašoma mirtis, bandomas suvokti gyvenimo absurdas ir jo beprasmiškumas, juntama neviltis, tad, jei norisi lengvo, prablaškančio pasiskaitymo, šią knygą vertėtų atidėti į šalį, nes skaitant „Marą“ reikia tylos ir gebėjimo įsiskaityti. Nors knyga ir plonytė, vargu ar bus viena tų, kurią perskaitysi per  vieną vakarą.

Romane minimą „maro“ sąvoką galima interpretuoti įvairiai, nes tai yra labai platus simbolis. Jis gali būti suvoktas elementariai kaip liga, kaip stichija, atvaizduojanti visuomenės problemas, kaip tremtis, Dievo rykštė, kaip Antrojo pasaulinio karo, Europą užplūdusio nacizmo ir visuotino blogio simbolis ar tiesiog kaip paprastų žmonių paprastą gyvenimą. Tik tas gyvenimas parodytas iš labai arti, lyg per padidinimo stiklą. Šią simbolio idėją įvardija ir senio astmatininko žodžiai: „Bet ką reiškia maras? Toks gyvenimas ir viskas“.* Beprasmiškas, absurdiškas ir pilnas mirties. Tiesiog maras padeda žmonėms pamatyti tai iš arčiau ir akivaizdžiau. Šis kūrinys puikiai tiks tiems, kurie nori interpretuoti, klausti, ginčytis ir abejoti.

* 295 psl.


Komentuok:




*



Reklama