Menu
 
 

„Art After Hours“ pradeda švęsti Vilniaus jubiliejų

2022 10 06  19:21  |  Aktualijos

Šiuolaikinio meno mugę „ArtVilnius“ tarsi pratęsiantis meno festivalis „Art After Hours“ tapo ne tik tradicija, bet ir svarbiu miesto įvykiu. Šiuolaikinio meno iniciatyvų, idėjų, tarptautinės tinklaveikos renginys praplečia galimybes pajusti Vilniaus meno pulsą užsienio svečiams, vilniečiams ir visiems, kurie domisi menu. Naktinėtojams miesto galerijų ir institucijų durys nemokamai iki 23 val. atsivers šį penktadienį, spalio 7 dieną.

„Art After Hours“ pradeda švęsti Vilniaus jubiliejų

„Šie metai „Art After Hours“ festivaliui – išskirtiniai, mes jau dabar pradedame švęsti kitąmet vyksiantį Vilniaus 700-ąjį gimtadienį. Šiuolaikinio meno festivalis neabejotinai atspindi jauną, pulsuojantį Vilnių ir jo dinamišką, smalsų ir veržlų šiuolaikinio meno lauką“, – sako festivalio kuratorė Gabija Tarabilda. Meno festivalyje dalyvaus 14 galerijų ir meno erdvių, 80 menininkų, vyks 9 renginiai, susitikimai ir performansai.

„Art After Hours“ pradeda švęsti Vilniaus jubiliejų

Galerija Artifex. Parodos Intuityvios Instrukcijos fragmentas, 2021. Nuotrauka – Andrej Vasilenko ©

Spalio 7 dieną Vilnius skęs mene – rytą galima pradėti parodų ir kongresų centre LITEXPO, kur vyks meno mugės „ArtVilnius’22“ atidarymas, o saulei nusileidus meno pažinimą visiškai nemokamai tęsti rinktinėse Vilniaus miesto galerijose, meno ir viešosiose erdvėse. Jų šeimininkai lankytojams rengia ne tik įdomiausias parodas, pasirodymus, performansus ir instaliacijas, bet ir susitikimus su menininkais, galerininkais.

„Art After Hours“ pradeda švęsti Vilniaus jubiliejų

apiece. Midaugas Reklaitis, parodos MORPH fragmentas. Nuotrauka – Laurynas Skeisgiela ©

Nuo 20 valandos skirtingose miesto vietose prasidės dvi ekskursijos po rinktines galerijas, kurių dalyvius lydės menotyrininkės. Tiems, kas Vilnių pažįsta ne taip gerai, susipažinti su miestu padės specialiai festivaliui sukurtas galerijų maršrutas.

„Art After Hours“ pradeda švęsti Vilniaus jubiliejų

Rimas Sakalauskas. Vortex ©

Festivalyje „Art After Hours“ dalyvausiančias Vilniaus meno erdves atrinko renginio kuratorė G. Tarabilda. Svarbiausias atrankos tikslas – galerijas, meno erdves ir menininkus sujungti į vieną kokybiško turinio vakarą, kuriame galėtų dalyvauti bet kuris norintis. Kuratorė neabejoja, kad tokie meno festivaliai meną pažinti geriau padeda ir tiems, kurie šiame lauke žengia tik pirmuosius žingsnius: „Festivalio pagrindinė idėja – padaryti taip, kad menas būtų atviras ir prieinamas. Festivalis neabejotinai atlieka edukacinę funkciją – leidžia visuomenei susipažinti su įvairiomis meno kryptimis ir technikomis – grafika, tapyba, fotografija, skulptūra, vaizdo ir garso instaliacijomis, performansais ir daugybe kitų.“

 

Vilniaus dailės akademijos galerijoje „5 malūnai“ penktadienio vakarą skleisis raganų burtai. Asmeninės Karolinos Ūlos Valentaitės parodos „Raganų dienoraščiai“ tyrimo objektas – raganystė. Galerijoje vyks ir performatyvūs taro kortų skaitymai, kuriuos atliks pati menininkė.  M. K. Čiurlionio gatvėje įsikūrusi „apiece“ langų galerija pristatys ekspozicijų architekto, „Auksiniu liūtu“ įvertinto Lietuvos paviljono 58-ojoje Venecijos meno bienalėje vieno iš prodiuserių ir architekto Mindaugo Reklaičio performatyvios architektūros parodą „MORPH“. Tiksliau sakant, architektūrinę formą erdvėje kuriantį įrenginį – robotinį manipuliatorių. Žiūrovams jis bus demonstruojamas visą parą, o apžiūrėti jį bus galima pro vitrininius langus.

„Art After Hours“ pradeda švęsti Vilniaus jubiliejų

Karolina Ūla Valentaitė. Raganų dienoraščiai. Kadras iš video ©

Užupyje, „AP galerijoje“, penktadienio vakarą bus atidaryta Vidmanto Samuolio tapybos paroda „Šviesos anatomija“. Itin didelio formato drobėse atsiveria kontrastingos, grafinės, kosmine ir mistine energija, tarpkultūrine simbolika alsuojančios erdvės, kuriose nagrinėjama žmogaus prigimties tema. Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje „Arka“ veiksmas prasidės 19 valandą. Improvizacinės muzikos garsus čia paskleis pianistas Simonas Gilys. Po koncerto galerijos lankytojai bus pakviesti į dvi ekskursijas – po parodą „Teatro navigacija: kas ten“, o antroji ekskursija kvies pasivaikščioti po Lino Liandzbergio ir Arturo Valiaugos parodą „Relokacija“.

 

Vilniaus dailės akademijos tekstilės galerijoje „Artifex“ bus galima susitikti su menininke Daukante Subačiūte. Surinkusi geriausius karantino metu ir po jo sukurtus darbus, Daukantė kviečia į savo viešuosius darbus. „Viešieji darbai“ – taip vadinasi jos paroda, kurioje flomasterių ir spalvotų pieštukų linijomis (ir ne tik) sudėlioti siužetai – absurdiški ir mieli, kandūs ir jaukūs, nepadorūs ir juokingi.  Galerija „AV17“ pristatys asmeninę Andrej’aus Polukord’o parodą „Ožys“. Vartotojiškumo temą menininkas tiria, pasitelkęs iš antrinių žaliavų sukurtus kūrinius, o gamtoje rasti objektai tampa savotiškais žmogaus veiklos pėdsakais ar jos dokumentacija.

 

Įvairių sričių menininkai, tarptautinio projekto „Making of..!“ dalyviai, Dailininkų sąjungos galeriją transformavo į kūrybinę laboratoriją / studiją. Paroda subūrė tarptautinę menininkų komandą – Jaap’as Klevering’as (Suomija / Nyderlandai), Simonas Kuliešis (Lietuva), Marija Marcelionytė-Paliukė (Lietuva), Christoph’is Mügge (Švedija), Sebastian’as Mügge (Švedija), Tuomas Ollikainen’as (Suomija), Merja Pennanen (Suomija), Viljami Roivas (Suomija).  Tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos galerijoje „Atletika“ naktinėtojams pristatys parodą „Erdvės politika“, kurioje surinkti kūrybinėje laboratorijoje ir simpoziume „Erdvės politika“ skurti ir anksčiau kūrėjų įgyvendinti projektai.

 

Savo galerijos duris plačiai atvers ir menininkė Kristina Norvilaitė. Nuo pusės dešimtos vakaro savo meno gerbėjus ji pakvies į susitikimą ir pati papasakos apie savo grafikos darbų parodą „Nematyti dangaus ženklai“. Galerijoje „Meno niša“ vaizdo menininkas Rimas Sakalauskas mėgins sujungti dvi realybes – realią ir virtualią. Dviejų dalių parodoje lankytojų lauks kinetinė interaktyvi instaliacija, kurią bus galima patirti per virtualiosios realybės akinius, ir videokūrinys „Reversed“.

 

MO muziejaus skulptūrų sode visą parą veiks muziejaus skulptūrų ekspozicija. Čia naktinėtojai ras Nacionalinės premijos laureatų Mindaugo Navako, Petro Mazūros, Vlado Urbanavičiaus kūrinius. MO sode pritapę ir Ksenijos Jaroševaitės nekonvencinio grožio figūrinės skulptūros bei Donato Jankausko-Duonio „Viktoras arba Viktorija“ ir Vinco Kisarausko kurto antkapinio paminklo Liobių šeimai fragmentas.

Lietuvos dailininkų sąjungos „Pamėnkalnio galerija“ subūrė menininkus Niklą Ingelius’ą, Atį Izands’ą, Agnę Juodvalkytę, Madaą Kvepą, Leelo Mai, Kristeną Rastas’ą, Ansį Rozentalį, Jurgį Tarabildą, Karolį Vaivadą, Laurą Velą, Lindą Vilką. Jaunieji Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos menininkai tarptautinėje parodoje „Taki sąmonė: Baltijos tapyba išplėstame lauke“ kvestionuoja tapybą ir jos istorinį suvokimą.

 

Užupio meno inkubatoriuje vyks susitikimai su menininke Morta Jonynaite, kuri čia pristato savo parodą „Kvadratinė šaknis“. Parodoje Užupio meno inkubatoriaus erdvės tampa smegenimis, kurių pusrutuliuose raizgosi gėda ir pavydas. Nepatogūs jausmai, įgaudami fizinį pavidalą, lenda iš galvos į viešumą ir tampa skirtingų patirčių tarpininkais.

 

Vilniaus grafikos meno centre bus surengta ekskursija po 5-ąją, net 40 Lietuvos iliustruotojų subūrusią knygų iliustracijų parodą „O, Imago!“. Meno centro lankytojus vedžios ir istorijas pasakos parodos kuratorės Ieva Babilaitė ir Jolita Liškevičienė. Tai – vienintelė tokio pobūdžio paroda Lietuvoje, turinti ilgametę tęstinumo tradiciją ir pristatanti sėkmingiausius visų žanrų, turinio ir formos lietuviškų knygų iliustravimo pavyzdžius.

Pagrindinis festivalio „Art After Hours“ partneris – tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’22“, renginys yra Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis, festivalį iš dalies finansuoja Vyriausybės kanceliarija.


Komentuok:




*



Reklama