Menu
 
 

Performanse pagal Lovecrafto kūrybą

2023 04 25  22:42  |  Aktualijos

Šį penktadienį, balandžio 28 d., į Vilniaus Vokiečių gatvės kieme įsikūrusią MMLAB erdvę sugrįš Julijos Šatkauskaitės režisuotas tiriamasis performansas „Tykantis tamsoje“. Į senųjų keistenybių ir mitų pasaulį įtraukiantis performatyvus veiksmas sukurtas pagal siaubo ir keistosios literatūros klasiko H.P. Lovecrafto tekstus.

Performanse pagal Lovecrafto kūrybą

Nuotraukos – Modestas Endriuška ©

Prieš devynis mėnesius originalias ir netradicines meno patirtis siūlanti MMLAB erdvė pirmą kartą žiūrovus pakvietė drauge tyrinėti Lovecrafto kūrybą. Per performansą „Tykantis tamsoje“ žiūrovai buvo apklausiami, o surinkta medžiaga tapo kūrėjų atspirtimi performanso kismui.

„Manau, kad pirmasis „Tykantis tamsoje“ buvo dar ne tamsoje, o tik prieblandoje. Šį kartą truksime ilgiau ir leisime sau daugiau, – sakė režisierė J. Šatkauskaitė. – Pirmojo performanso žiūrovų apklausoje surinkta medžiaga parodė, kad galime naudoti stipresnes priemones. Į šį performansą žiūrovus įtrauksime dar labiau. Noriu pabrėžti, kad tai, ką publika matys ir patirs šį penktadienio vakarą, yra proceso dalis, o ne baigtinis kūrinys. Tikimės, kad žiūrovai ir šį kartą savo dalyvavimu ir atsakymais skatins tolesnį ir tobulesnį šio kūrinio vystymąsi.“

Performanse pagal Lovecrafto kūrybą

Performanse „Tykantis tamsoje“ žiūrovai bus kviečiami stebėti, kaip aktorių vaizduotė ir kūrybiškumas siekia suvaldyti realybės ir lūkesčių išsiskyrimą, kaip pasakojimo veikėjų pasirinkimus lemia įvairios baimės, siaubas, keistumas ar beatodairiškas siekis pritapti ir būti priimtam. Siaubo performatyvumą žymi ribos tarp cirko, iliuzijos komiškumo ir mitologinio naratyvo, kurios skleidžiasi Lovecrafto mite.

Vis dėlto, tiriamojo performanso režisierė J. Šatkauskaitė teigia, kad Lovecraftas ir jo literatūra kelia dualius jausmus. Milžinišką įtaką literatūrai, kinui, muzikai ir šiuolaikinei filosofijai padariusio autoriaus kūryboje jaučiamas rasizmas, nepagarba kitokios kultūros žmonėms, o moterys jo kūriniuose neturi balso. Vis dėlto, kurdama performanso scenarijų režisierė sutelkė dėmesį į jai aktualius aspektus.

Performanse pagal Lovecrafto kūrybą

„Pasakojime apie sudėtingus asmenybės virsmus, archetipinius brandos lūžius ir savivokos gimimą remtis Lovecrafto kūryba yra sąmoningas sprendimas. Taip pat kaip ir idėja naudoti išgalvotus pokalbius su tikra asmenybe Helene Deutsch, kuri feminizmo judėjimo buvo pripažinta mizogine, moterų seksualumo tyrinėjimui ir psichologijos raidai padariusia regresyvią įtaką, – kalbėjo J. Šatkauskaitė. –  Jei siekiame savivokos, turime vienodai stebėti, vertinti ir nagrinėti tiek progresyvius, kuriančius, ugdančius, tiek klampius, ribotus, tamsius bei destruktyvius mūsų kultūros, mūsų sąmonės vystymosi etapus.“

Performanse pagal Lovecrafto kūrybą
Performansą režisuoja Julija Šatkauskaitė, performanso tyrimą konsultuoja Ignas Šatkauskas, atlieka Kristina Švenčionytė, Simonas Dovidauskas, Gediminas Jurgelevičius, Mantas Markevičius. Muziką kuria ir atlieka Sure Fang, kostiumų dailininkas –  Juozas Augulis.

Performansas „Tykantis tamsoje“ yra MMLAB erdvės renginių ciklo, skirto įvairaus formato autorinių instaliacijų ir performansų pristatymui, dalis. Šį pavasarį ir vasarą vyksiančio renginių ciklo tema – „Kas tu esi“, nagrinėjanti savasties paieškas, sapnų, nemigos, socialinių vaidmenų ir vertybių įprasminimo temas. Projektą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė, prodiuseris Meno ir mokslo laboratorija, partneriai: Bilietų nėra, Urbanistinis draustinis.


Komentuok:




*



Reklama