Menu
 
 

Drabužių kūrėja Teklė Jasenkaitė: „Dabar mano gyvenime toks metas, kai gerai jaučiuosi būdama savimi“

2018 08 03  13:16  |  Pokalbiai

Teklė Jasenkaitė

Nuotraukos – Monikos Markevičiūtės / Teklės Jasenkaitės asmeninio archyvo ©

Į susitikimą mano pašnekovė Teklė Jasenkaitė palengva atžingsniuoja pasipuošusi ryškiai raudona suknele ir aukštakulniais. Minioje neįmanoma jos nepastebėti. Kai pradedame gerti savo latę, Teklė pasidžiaugia, kad pagaliau, maždaug prieš savaitę, įkūrė asmeninį prekės ženklą „noras“.

Tekle, žinau, jog gana ilgai svajojai apie savo kurtų drabužių prekės ženklą. Kodėl prireikė net ketverių metų, jog ta svajonė virstų realybe?

Keletą metų po studijų dirbau žurnaliste, tuo metu teko domėtis pačiomis įvairiausiomis sritimis – nuo sveiko gyvenimo tendencijų iki naujausių technologijų plaukų priežiūrai. Bet jaučiau, kad mada traukė labiausiai. Kiek save prisimenu, visuomet norėjau laiką leisti kūrybingai, tad neišvengiamai privalėjau savęs paklausti, ką iš tiesų noriu veikti. Rašyti apie naujas kolekcijas, madą ir stilių buvo be galo įdomu, tačiau supratau, kad mano pašaukimas – pačiai kurti drabužius. Nuo tada visą laiką skyriau mokslams – apie drabužių gamybą mažai ką žinojau.

Teklė Jasenkaitė

Ar anksčiau buvo kažkokių sąsajų? Galbūt lankei piešimo ar siuvimo kursus?

Ne. Viso to ėmiausi tik nusprendusi, jog noriu kurti drabužius. Teko mokytis ir siuvimo, ir drabužių konstravimo. Viskas man labai patiko, norėjosi vis labiau gilinti žinias, o kai pajutau, kad geriau save suprantu ir pažįstu, atsirado ir prekės ženklas.

Tikriausiai ir pavadinimas „noras“ kilo iš to didelio noro? Kaip jį sugalvojai?

Pavadinimą galvojau labai ilgai. Už būtent tokį, „noras“, esu dėkinga savo vyrui. Buvau susirašiusi krūvas įmantrių žodžių, tačiau nei vienas neprilipo, o netikėtai suskambėjęs žodis „noras“ iš karto rado vietą širdyje. Juk, kaip sakė vyras, drabužių kūrimas ir yra tai, ką noriu veikti. Svajojau apie veiklą, kuri man būtų prasminga, įdomi ir tenkintų dvasiškai – „noras“ puikiai tai atspindi.

Ar drabužius siuvi viena? O gal turi pagalbininkų?

Šiuo metu viską darau viena: nuo idėjos, brėžinių, iki siuvimo – mėgaujuosi šiuo procesu, kiekvienas etapas priverčia naujomis akimis pažvelgti į sukurtus drabužius.

Teklė Jasenkaitė

Teklė Jasenkaitė

Kuo tavo kurti drabužiai išsiskiria iš kitų?

Man labai patinka ryškios spalvos, nebijau jų, nors Lietuvoje galbūt į jas dar žiūrima kreivokai. Manau, kad spalvos ir klasikiniai kirpimai yra visai žaismingas derinys, kurdama savo prekės ženklo drabužius stengiuosi išlaikyti elegantiškas formas, skiriu dėmesį mažoms detalėms. Noriu, kad mano drabužiai būtų mieli nešioti, leistų jautis laisvai, bet išlaikytų moterišką švelnumą.

Kokias spalvas labiausiai mėgsti pati?

Labai mėgstu raudoną, rausvą (juokiasi), bet tikrai nevengiu pilkų, juodų, mėlynų atspalvių. Man atrodo, verta prisijaukinti spalvas, nebijoti išbandyti naujas, ryškias ir galbūt neįprastas sau. Tačiau drabužiai ir ypač jų spalvos negali kaustyti ar trukdyti būti savimi.

Ankstesniame atsakyme pasufleravai, kad kuri drabužius tik moterims.

Taip. Mano pirmoji vasaros kolekcija – keturios suknelės, du sijonai, džemperis ir palaidinė. Gana nedidelė, bet tikslas buvo sukurti kelis modelius, kurie tarpusavyje derėtų. Lapkritį pasirodys kolekcija, skirta rudeniui ir žiemai.

Teklė Jasenkaitė

Teklė Jasenkaitė

Kaip tau gimsta šios spalvingos drabužių idėjos? Kur semiesi įkvėpimo?

Mane įkvepia ir pasitikėjimo suteikia kelionės. Studijų metais gyvenau Japonijoje – būtent tada įsidrąsinau rengtis ryškiau, nebijoti spalvų. Esu vilnietė, bet šiuo metu gyvenu viduryje miško, kaime už Vilniaus. Gyvenimas gamtos apsuptyje leidžia visai kitaip išgyventi metų laikų kaitą, pastebėti cikliškus miško pokyčius, gamtos darnumą ir tūkstančius spalvų!

Ką tau reiškia stilius?

Stilius yra savęs pažinimas ir priėmimas. Manau, jis susiformuoja pamažu – aktyviai rūpinantis savimi ir save mylint, ieškant visų galimybių ir būdų save realizuoti. Kad galėtum ir rengtis taip, kaip jautiesi, privalai žinoti, kas esi. Dabar mano gyvenime toks metas, kai gerai jaučiuosi būdama savimi.

 Teklė Jasenkaitė

Teklė Jasenkaitė

O ką manai apie greito vartojimo madą?

Manau, kad protingas ir sąmoningas pirkimas šiais laikais yra ypač svarbus. Pati stengiuosi įsigyti daiktus, kuriuos nešiosiu bent kelis metus – geriau vienas, bet kokybiškas gaminys, nei daug vienkartinių. Labai džiaugiuosi, kad ir Lietuvoje atsiranda prekių ženklų, kurie kuria tvarią madą, pavyzdžiui, „Zefyras“. Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad jiems taip puikiai sekasi, jog sparčiai žengia į priekį. Manau, šios vertybės mūsų pasaulyje yra labai svarbios.

Su kokiu mados kūrėju mielai išgertum kavos?

Tiesą sakant, su „Zefyro“ dizainere Viktorija Bugajenko. Būtų labai įdomu su šia moterimi susipažinti, jos idėjos, estetinis pojūtis ir stilistika tiesiog fantastiški!

Teklė Jasenkaitė

Grįžkime prie tavo prekės ženklo „noras“. Ar turi internetinę parduotuvę?

Kol kas turiu parduotuvę Facebooke, o ateityje noriu atidaryti ir studiją, kurioje ir kūrybiniai darbai vyktų, ir klientės galėtų užsukti pasimatuoti drabužių. Turiu daug planų, bet viskas pamažu.

Fotografė – Monika Markevičiūtė

Vizažistė – all. in. a look

Batai – Vėjas Gluosniuose, Danija

Interjero detalės – Bijūnai prie namo

Modelis – Justina Adomaitytė

Dėkoju už pokalbį. Linkime, kad visi tavo norai išsipildytų!


Komentuok:




*



Reklama