Menu
 
 

McDonaldization

2010 01 31  17:36  |  Įžvalgos

Žinau, kad žmonės yra sąmoningi, bet ar jie tokie pat ir maisto vartotojai?

Neabejoju tik maisto bendrovių sąmoningumu, tačiau tai neturėtų mūsų guosti. Kalbu ne  apie pastovius “McDonalds” restoranų lankytojus (beje, egzistuoja terminas “McDonaldization”, XX a. pradžioje atsiradęs dėl poreikio įvardinti visuomenės keitimosi procesą, tapatinamą su greitojo maisto restoranų simbolizuojamu gyvenimo būdu), kalbu apie mus visus, eilinius parduotuvių ir turgaus lankytojus. Technologijų ir chemijos pramonės pažanga, tikslūs rinkos tyrimai, tarnaujantys maisto pramonei, ir spartėjantis žmogiškosios valios ir to pačio sąmoningumo nykimas atvedė mus iki stebuklingo pasikeitimo nuo nepakankamos mitybos iki nutukimo problemos vienoje kartoje.

Kas atsitiko maistui? Jis tapo neatsiejamas nuo priedų. Šių maisto priedų istorija prasideda nuo XX a. išrasto mononatrio glutamato .j(E621), dar žinomo kaip “kiniška druskelė”. Šia “druskele” pagardinti produktai, dažnai abejotinos kokybės, tampa ypatingai skanūs, nes E621 su krauju žaibiškai prasiskverbia į smegenis ir sustiprina skonio pojūčius. Taip pat skatina nutukimą, gastrito ir skrandžio opos atsiradimą, naikina sotumo jausmą, taip tapdamas savotišku narkotiku. Kur būtų galima jo rasti? Prastieji prieskonių mišiniai( sakyčiau klasika tapusi “Vegeta”), traškučiai, sultinio kubeliai, sausos sriubos, daugelis dešrų bei dešrelių ir kiti produktai savo sudėtyje turi šį nepakeičiamą maisto pramonės draugą.

Užrašai ant pakuočių – “be konservantų” ,“nėra E”, “ekologiškas” ir panašūs, dar negarantuoja maisto be kenksmingų medžiagų. Lietuvoje yra tik keli ženklai, galintys žymėti  ekologiškus maisto produktus ir patvirtinti, kad maisto gamyba atitinka griežtus ES ir  Lietuvos teisės aktų reikalavimus. Tuo tarpu tiesiog natūralaus, nekontroliuojamos gamybos maisto vertėtų ieškoti ūkininkų turgeliuose, kur turėtų būti siūlomas mažiau techniškai bei chemiškai apdorotas maistas.

Būtų galima daug rašyti apie kancerogenus (medžiagas, sukeliančias vėžinius susirgimus) bulvių traškučiuose, kramtomoje gumoje, gruzdintose bulvytėse ir mėsainiuose, taip pat, kad picoje esantis akrilamidas gali būti genetinių mutacijų bei piktybinių navikų atsiradimo priežastis, apie emulsiklius, dažiklius, saldiklius ir kitus “įklius”…tačiau noriu palinkėti paprasčiausio atidumo renkantis maistą, kuris yra didžiulė jėga, lemianti mūsų sveikatą ir gyvenimo kokybę, jėga, kurią mes vis dar valdome, jei tik norime. Mylėkite save. Skanaus.

Griežtai draudžiama „SwO magazine“ paskelbta informaciją panaudoti kitose interneto tinklalapiuose, visuomenės informavimo priemonėse bei platinti kuriuo nors pavidalu be raštiško sutikimo. Dėl informacijos naudojimo kreipkitės el. paštu į SwO.lt redakciją - redakcija@swo.lt. © SwO.lt

Komentuok:





*



Reklama
Ina Budrytė

DNO Records